Konu: 31 Ocak 2018 Tarihine Kadar Tasdiki Yapılacak Defterler
1- KAPANIŞ TASDİKİ
Bilindiği üzere, kapanış tasdikine ilişkin düzenlemeler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64/3. Maddesi ile Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından müştereken yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’de yer almaktadır.
Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin “Kapanış Onayı Yapılacak Defterler ile Onay Zamanı ve Şekli” başlıklı 15. maddesi aynen aşağıdadır:
“MADDE 15 – (1) Kapanış onayı yapılacak defterlerin onay zamanı ve şekline ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
b) Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
Vergi Usul Kanununun 13 üncü ve 15 inci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep halinin ilan edildiği yerlerde, defterlerin kapanış onayları, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar yapılabilir.”
Kapanış Onayı Yapılacak Defterler
1- Anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve kooperatifler
Anonim şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile kooperatiflerin tutmak zorunda oldukları Yönetim Kurulu Karar Defterlerinin kapanış tasdikleri izleyen hesap döneminin ilk ayı sonuna (31.01.2018 tarihine ) kadar yapılması gerekir.
2- Limited Şirketler
Limited şirketler tarafından tutulmakta olan Müdürler Kurulu Karar Defterinin kapanış tasdikinin de izleyen yıl ilk ayın sonuna (31.01.2018 tarihine) kadar yapılması zorunludur. Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmaları zorunlu değildir. Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir. Müdürler kurulu karar defter tutulması halinde bu defterin tasdik ve tutulmasında yönetim kurulu karar defterine ilişkin esaslara uyulacaktır
Bu defterler dışındaki defterlerin kapanış tasdiki yaptırılmayacaktır
2- ONAY YENİLEME (ARA TASDİKİ)
Kapanış onayı (tasdik) yapılması gereken defterler ile açılış onayı (tasdik) yapılması gereken defterlerden yeterli sayfası olanlar mali hesap dönemlerinin ilk ayı ( Ocak 2018 ) içerisinde onay yenileme (ara tasdik) yapabilirler.
Onay yenileme yapılabilecek defterler
- İşletme defteri,
- Serbest meslek kazanç defteri,
- Yevmiye defteri,
- Defteri kebir,
- Envanter defteri
- Anonim Şirket Yönetim Kurulu Karar Defteri
- Damga Vergisi Defteri
- Yönetim Kurulu Karar Defterleri
Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir
Bilginize Sunarız.
Saygılarımızla,