Konu: Tahsilat ve Ödemelerin Bankalar Aracılığı Yapılma Zorunluluğu
01.04.2017 Tarih Ve 30025 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 479 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ İle 7.000 TL’nin üzerinde olması durumunda tevsik zorunluluğu bulunan tahsilat ve ödemelerin kapsamı daraltılmıştır.
Söz konusu tebliğ ile, “gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler tarafından; 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulmuş olan toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, üretici, üretici örgütleri ve komisyonculara yapılan sebze ve meyve, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ve su ürünleri, bal ve yumurta gibi diğer gıda maddeleri, kesme çiçek ve süs bitkileri satışları ile söz konusu yerler dışında yapılmakla birlikte anılan Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında bildirime tabi tutulmuş satışlara ilişkin tahsilat ve ödemeler” tevsik zorunluluğu kapsamı dışında bırakılmıştır.
Buna göre; Tahsilat ve ödemelerin bankalar aracılığı yapılma zorunluluğu aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
24 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 459 No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile 01.01.2016 tarihinden itibaren 7.000 TL.’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu tahsilat ve ödemelerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmeleri zorunluluğu yeniden düzenlenmiştir
7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerin bankalar aracılığı, özel finans kurumları veya PTT aracılığı ile yapılması konusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.
- Bilanço esasına göre defter tutan tacirler,
- İşletme esasına göre defter tutan tacirler,
- Kazancı basit usulde tespit edilenler,
- Defter tutmak zorunda olan çiftçiler,
- Serbest meslek erbabı ile
- Vergiden muaf esnafın; kendi aralarında yapacakları ticari işlemler ile
- Yukarıda sayılanların, nihai tüketicilerden (yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları
7.000 TL’yi aşan her türlü tahsilat ve ödemelerinin bankalar, özel finans kurumları veya ptt aracılığı ile yapılması zorunludur.
- Ayrıca ; 7.000 TL’yi aşan avans ve depozito ödemelerinin de, bankalar aracılığı ile yapılması zorunludur
- 7.000 TL’nin altındaki tahsilat ve ödemelerinin bankalar, özel finans kurumları veya ptt aracılığı ile yapılması zorunlu değildir.
Banka havalesi, çek, kredi kartı ve bankalar aracılığıyla tahsil edilen senetler için düzenlenen “dekont” veya “hesap bildirim cetveli” söz konusu uygulama için kanıtlayıcı belge sayılır.Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan işlemler de mevzuata uygun olarak kabul edilir.
Mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin işlemlerde; sözleşme, mal/ hizmet faturası, serbest meslek makbuzu ya da gider pusulası tutarının 7.000 TL.’yi aşması durumunda tahsilat veya ödemelerin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.
Aynı günde, aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının 7.000 TL.’ yi aşması durumunda, aştığı işlemden itibaren (7.000 TL.’den sonraki her ödeme için) işleme konu tahsilat ve ödemelerin finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.
Yine aynı şekilde işlemin 7.000 TL.’yi aşması fakat ödeme ya da tahsilatın 7.000 TL. altında gerçekleştirilmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Diğer bir deyişle 7.000 TL.’yi aşan sözleşme, fatura veya fatura yerine geçen vesikaya ilişkin ödeme/tahsilatın tutarı ya da tarihi ne olursa olsun tevsik zorunluluğu kapsamına girmektedir.
Örnekler :
Örnek 1 : Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 4.000 TL ve 1.000 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 4.000 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından, son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.
Örnek 2 : Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.
Ceza Uygulaması
Tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda, zorunluluk kapsamındaki mükelleflerden her birine ayrı ayrı, yürürlükteki özel usulsüzlük cezasından az olmamak üzere, işleme konu tutarın %5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Kapsamda Olmayan Tahsilat Ve Ödemeler
Aşağıdaki tahsilat ve ödemelerin banka kanalı ile yapılması zorunlu değildir:
a) 5018 sayılı kanunda yer alan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bunlara ait döner sermaye işletmelerinin işlemlerine ait olanlar,
b) 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda tanımlanan sermaye piyasası aracı kurumlarında yapılan işlemlere ait olanlar,
c) 89/14391 sayılı TPKK Hakkında 32 Sayılı Kararda tanımlanan yetkili döviz müesseselerinin yapacakları döviz alım satım işlemlerine ait olanlar,
ç) Tapu Sicil Müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemlere ait olanlar,
d) Noterlerde gerçekleştirilen işlemlere ait olanlar,
e) 5018 sayılı Kanunda yer alan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarlarına ait olanlarn aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunlu değildir.
f) 12.02.2016 tarihli ve 29622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile eklenen bent) 6362 sayılı Kanun uyarınca kurulan Borsa İstanbul A.Ş. bünyesinde yer alan Kıymetli Madenler Piyasasında işlem yapma yetkisi verilenlerin, faaliyet konuları kapsamında yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemeler,
g) Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler tarafından; 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun1 hükümlerine göre kurulmuş olan toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, üretici, üretici örgütleri ve komisyonculara yapılan sebze ve meyve, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ve su ürünleri, bal ve yumurta gibi diğer gıda maddeleri, kesme çiçek ve süs bitkileri satışları ile söz konusu yerler dışında yapılmakla birlikte anılan Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında bildirime tabi tutulmuş satışlara ilişkin tahsilat ve ödemeler.