Konu: Uyumlu İşverenlere SGK Borçlarını Uygun Koşullarda Taksitlendirme İmkanı Tanındı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan 15/11/2018 tarihli ve “6183sayılı Kanunun 48/A maddesine ilişkin tecil ve taksitlendirme işlemleri”başlıklı 2018/39 Sayılı Genelge ile SGK primlerini süresinde ödeyemeyen uyumlu işverenlere, 12 ayı geçmeyen borçlarını taksitlendirme imkânı tanındı.
Buna göre;
1) Düzenleme kapsamına hangi alacaklar girmektedir?
1/1/2018 tarihinden itibaren vadesi gelen ve tecil talep tarihi itibarıyla 1 yılı aşmayan sosyal sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı 6183 sayılı Kanunun 48/A maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirilebilecektir.
Söz konusu borç türlerinden ödemeleri ertelenenler bakımından, erteleme sonrası ödeme vadesi 1/1/2018 tarihinden sonra olanlar da diğer şartları taşımak kaydıyla kapsama alınacaktır.
2) Kimler hangi şartlarda bu taksitlendirmeden yararlanabilecek?
Mükelleflerin uyumlu prim borçlusu sayılabilmesi için;
a) Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması,
b) Ünitede en az 3 yıl önce tescil edilmiş bir işyerinin bulunması,
c) Ünitedeki işyerlerinin tamamında son 3 yıl içinde verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin ve muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin süresinde verilmişolması,
ç) Borcun talep tarihinden geriye doğru son 1 yıllık döneme ait olması,
d) Mali açıdan çok zor durumun bulunması,
e) Sigortalı çalıştırma yönünden faal işveren olması ya da borcun 4/b sigortalılıktan kaynaklanması halinde sigortalılığın devam ediyor olması,
gerekmektedir.
3) Başvuru nasıl ve nereye yapılacaktır?
6183 sayılı Kanunun 48/A maddesinden yararlanmak isteyen borçluların bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine, Genelge ekinde belirtilen başvuru belgeleri ile birlikte yazılıolarak başvurmaları gerekmektedir.
Borçlunun bu kapsamda birden fazla sosyal güvenlik ilmüdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından takip edilen borcunun bulunması halinde yazılı başvurular işyerlerinin/sigortalıların icra takip işlemlerinin yürütüldüğü ünitelere ayrı ayrı yapılacaktır.
Kapsama giren borç türlerinin tamamı için tecil talebinde bulunulması gerekmektedir.
Asıl Kurum borçlusu (gerçek veya tüzel kişi) dışında kalan kefiller, şirket ortakları, üst düzey yöneticiler, şirket müdürleri, yönetim kurulu başkanı veya üyeleri ve kanuni temsilciler gibi Kurum borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutarlar için madde hükmünden yararlanamayacaktır.
Bilginize Sunarız.
Saygılarımızla